Forum > Perodua MPV ALZA

MPV ALZA Problem

<< < (3/5) > >>

lionel98:
Anyone out there owning an Alza with those problems? I got my car 2 weeks ago and it came with this problems. 1st, after I reversed my car from a parking lot and go forward, I noticed there's a cracking sound ( metal to metal contact ) in the engine compartment. Definitely from the transmission part. Not everytime, but most of the time. I'm worried it might get worse. I just serviced my car last week, around 800km. When i asked a technician to check, he refer to a supervisor or foreman and guess what? I got an answer that I felt sad. " Oh, every Alza is like that". ?? Well, nice try. 2nd, every time I bend thru a corner slowly(half turn on the steering) i.e entering a junction, u-turn etc, there's a rattling sound just underneath the steering column. I wonder why... Hope that they will come out with a solution for all those problems.

alfreddufu:
Hi lione198,

Me too have this same problem but my just 1 week old,not yet go for service. At the moment I just try to avoid such problem by try not to do maximum turn.(I can hear clearly during parking as some time I try turn the steering when car move very slow.)

I will check with produa servise center soon once I go for the 1st service, hopefully they don't tell me the same answer as yours.

Remark: my old proton saga (19yrs old) don't have such problem,why new car have such problem ?.....can any one pls share with us.....tq.

ishakibrahim:
saya punya alza baru dapat dah ada prob. bila jalan lebih 60km/jam ada bunyi angin dari tingkap. makin laju makin kuat mcam tingkap terbuka le plak. dah anta n tukar seal tapi prob tetap ada cuma bunyi slow sikit. pening kpala. sebelum nie pakai wira 1.5 dah usia 13thn henjut sampai 150km/jam pun tak de bunyi angin. keta baru aduh mengecewakan.

pada alza yg guna untuk test drive seal dia bentuk lain, yg baru tukar nie sama je dgn dulu. salesman perodua pun cakap memang alza prob dia bunyi angin kat tingkap.

pening kpala. apsal masalah yg dah lapuk diaorg tak setle masa kat kilang. cari punca masalah ke, desing baru ke. mybe perodua tak boleh buat apa2 sebab terikat dengan daihatsu/toyota. R&D pun tido je agaknya.

jepun ingat kita duduk atas pokok kot, bagi kreta cabuk pun beli asalkan ada jenama.

dari segi handling wira aku lagi superb tapi tak boleh nak banding kerata dgn mpv sebab kreta cg rendah.

tapi kalu aku tengok exora dengan alza kalu langgar bonggol, exora macam stabil je, alza ada berbuai.

aku beli alza sebab harga 59k dapat auto n jimat minyak, tapi exora 59k dapat manual n basic accessories.

yg pelik apasal org selalu kutuk proton n puji perodua. pujian tak kena tempat.


tulis berjela2 pun tak boleh settle masalah keta alza aku. uuuhhhh pening

TYChong:
After driving my Perodua Alza for 1 year 2 months, I find that the car is noisy and the service is lousy.
I had informed the PERODUA service centres (which I would not like to reveal the names at the moment) about the loud noise when braking (even at low speed, especially reversing) about 9 months ago during the first service, till now nothing is being done.  Recently I serviced my car at another centre.  I was told that most ALZA cars are having the same problem and this problem is referred to the HQ.  I hope the HQ will not turn on a deaf ear and neglect this common but serious complain as it regards the safty of the driver and passengers.
PERODUA HQ, please wake up!

danial:
aku beli alza march 2011.... SE version sekali dgn bodykits + GPS .....tapi hampeh lepas 1bln pakai body kit lekang....bawak pi Perodua SC Juru habis car body depa drill hole nak bubuh screw body kit...the worst thing screw yg depa pakai tak sama dgn color body hampehhhhhh .......punya perodua.

2nd pasal GPS ...yg bagus gps perodua ni bila guna kita dpt satu lagi pree tapi bukan set cuma reflection atas cermin depan during night time..... 2nd mth  beli keta aku drive pi perlis ni ....pasal gangguan reflection atas cermin ni aku hampir2 langgar org jalan kaki pasal x napak...bila complain kat SC Juru depa kata tak boleh buat apa2. Aku buat surat kat org atas depa bagi oning macam oning rumah ikat dgn getah kat GPS tuuu tapi tak solve gak .....sedih...sedih...Yg getui2 bengang setiap kali complain depa nak salahkan vendor depa .....cisss kita ke yg pilih vendor depa tu.....depa pilih depa kena tanggungjawab.

3rd Seat leather .....2bln pakai hook out ...perodua replace new cover tapi paling sedih color tak match lak....

3minggu keta aku tersadai kat Perodua rawang nak settel semua ni ...tapi hampeh bila ambik keta semua x solve ......lagi tambah problem ada ......body scratches & macam2 lagi

Apakah ini quality local car maker? Aku 5th pakai toyota belum ni wpun service mahal tapi puas ati complain semua buat kemas...... sedih....sedihhhhhh ??? ??? ??? ??? ??? >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version