MyPerodua : Perodua Car Enthusiasts Forum

MPV ALZA Problem

Shoutbox!

Last 10 Shouts:

 

myprotwo

August 29, 2013, 10:22 PM
Hi Mick, I replied ur post. do check

mickgod1

August 24, 2013, 04:14 AM
Sorry just to be clear I need these parts for my perodua nippa 1998

mickgod1

August 24, 2013, 04:11 AM
Where can I get fuel injectors and or their seals/o rings ????

mickgod1

August 23, 2013, 07:48 PM
Thank you , I have a problem with mums 1998 nippa, it has 'kangaroo juice ' I have changed the air filter - spark plugs - ht leads - distributor cap - rotor arm- and I've tested them all including the coil and they are fine , there is plenty of fuel,  yet it sounds like its running on 1 or 2 cylind

mickgod1

August 23, 2013, 07:03 PM
Cont. Running on 1 or 2 cylinders, does anyone know what the problem is and how I csn fix it?

mickgod1

August 23, 2013, 06:57 PM
Help I'm trying to fix Mums nippa 1998, it has kangaroo juice , sometimes runs for a few minutes but only when its been let stand for a few days , I have changed the air filter  - rotor arm-distributor - spark plugs-ht leads -  and made sure there is petrol in the tank yet it still sounds like its r

Show 50 latest
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
July 30, 2014, 10:56 AM

Login with username, password and session length

Members
Stats
  • Total Posts: 7437
  • Total Topics: 4662
  • Online Today: 17
  • Online Ever: 328
  • (August 21, 2013, 08:33 PM)
Users Online
Users: 0
Guests: 11
Total: 11

Author Topic: MPV ALZA Problem  (Read 34970 times)

myprotwo

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3855
    • myperodua : perodua car enthusiasts hub
MPV ALZA Problem
« on: November 15, 2009, 07:33 AM »
Since this a new car,  please share your MPV ALZA problems if any :) for others information.  ;)

syef

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #1 on: January 09, 2010, 11:14 PM »
1) Masalah Bunyi - Bunyian dari tingkap
- Punca : ia dtg dari cermin kecil sebelah side mirror sebelah kanan.. dan dia ckp keluaran tahun 2010, masalah ni takkan timbul. [ty: bro @sacredturd]
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center atau terus hantar kepada perodua sc first week of 2010

2) Bila Brek Berbunyi
- Punca : tidak pasti sama ada berpunca daripada keadaan brek yang masih baru.
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center

3) Bunyi Enjin Kuat pada kelajuan 110-130
- Punca : ?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center

4) 3rd Row Seat side Kanan Panas bila Pemanduan lama
- Punca : ekzos di bawah seat tu sebabkan kepanasan?
- Penyelesaian : Tunggu Respon daripada HQ Service Center atau ianya adalah kes terpencil?


5) Bila hujan turun bunyi bising dari atas kereta Alza macam duduk dalam rumah beratap zink. Dah pergi ke SC Perodua (servis pertama 1000km)

- Punca : dan jawapannya bunyi tu sama dengan semua kereta keluaran Perodua. Kalau betul pun saya tak ada masaalah dengan kereta Proton (tak kan Proton lebih baik ?).
- Penyelesaian : Pergi buat sound insulations

6) Rustproff bawah kereta Alza tak dibuat 100% covered. Saya jumpa few sections di undercarriage yang tak di spray dengan rustproof coating. Potential untuk berkarat.

- Punca: robotic spraying program tak betul.
- Penyelesaian : -

7) Paint coating yang tak sama tebal (nipis pada bahagian bend) pada badan kerata Alza.
- Punca: robotic spraying program tak betul.

8) Bila Pasang Aircond Berbunyi Cit Cit Cit (mcm tikus)
- Punca : Aircond Belt tidak ketat
- Penyelesaian : hantar SC dan suruh ketatkan tali belt.


So sebelum beli tu... renung renung kan... dan selamat memandu..

steven4799

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #2 on: January 11, 2010, 07:57 AM »
1)It is first patch ?or u mix all the problem together??? ??? ??? ??? ??? ???

2)"Karat"  is under warantty

3)But sound is the problem which can solve.DUN WORRY~~~

4)Sure P2 better than P1,QUALITY,2ND HAND VALUE,SERVICE,ENGINE QUALITY(TOYOTA AVANZA ENGINE)


STEVEN TAN 017-378 1116
Perodua Sales Executive

BUILDING CARS,PEOPLE FIRST
« Last Edit: January 11, 2010, 08:05 AM by steven4799 »

TYChong

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #3 on: February 01, 2010, 12:23 PM »
syef, what you have listed are likely common weaknesses with this car.  Mine is also like that except the aircon doesn't  produce the tikus like sound.
Some may say, you have bad luck.  But I would say it is the quality and quality control problem.
Since we have bought the car, then bear with it or sell it. Be it cit cit cit (aircond sound as you said) or  shiiiiiiiiiiiiiiiii.......t (right window sound, likely sound of wind striking the side mirror while moving forward)!

Zapper

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #4 on: July 20, 2010, 05:12 PM »
Hi,

To all ALZA owners, did anyone face this problem?
When your car engine switch off, did any one hear click sound from the engine intermittenly within 1 minutesfor few times before it goes off.

 

abdullahazzam33

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #5 on: July 20, 2010, 06:57 PM »
Perodua Alza saya baru buat hal,tak sampai sebulan pakai,tiba2 petang nie lampu depan menyala tiba2, dah offkan suis tp lampu depan masih tak off, terpaksa cabut kabel bateri utk sementara, ptg esok lepas kerja nk pergi pusat servis perodua, mmg tak best kalau benda2 mcm nie berlaku kpd kereta baru.... arrrrggghhh  ...

mizie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #6 on: September 18, 2010, 10:52 AM »
untuk makluman semua..untuk masalah damper blakang boleh ditukar jika ader bunyi2..coz ia under warranty...cuma cepat dan lambat jer dpt... ;D ;D

tunizam

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #7 on: September 26, 2010, 12:04 AM »
Perodua Alza saya baru buat hal,tak sampai sebulan pakai,tiba2 petang nie lampu depan menyala tiba2, dah offkan suis tp lampu depan masih tak off, terpaksa cabut kabel bateri utk sementara, ptg esok lepas kerja nk pergi pusat servis perodua, mmg tak best kalau benda2 mcm nie berlaku kpd kereta baru.... arrrrggghhh  ...
Hantar jer SC.Bukan kena bayar pun.

ponix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #8 on: October 03, 2010, 12:05 AM »
hi,
aku beli alza awal tahun colour pearl white..tapi tone colour body dgn bumper belakang xsame la..time nak ambil tu saleman ada cakap bumper xsetting colour baik2 lg..tp bln lepas ada buat complain pasal ni kat sc..tak tau result lg..rasanya colour skarang dah OK..sape ada mslh sama kat ALZA pearl white?

ponix

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #9 on: October 03, 2010, 12:13 AM »
nak p sc ni mmg xkena bayar tapi lg ssh dr nak jumpa doctor..dah la kena tgu 1 hari..kadang2 kena order barang lbh dari sblm..kalau sc dapat bg MC xpe la...
« Last Edit: October 03, 2010, 12:20 AM by ponix »

lionel98

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #10 on: December 06, 2010, 01:34 PM »
Anyone out there owning an Alza with those problems? I got my car 2 weeks ago and it came with this problems. 1st, after I reversed my car from a parking lot and go forward, I noticed there's a cracking sound ( metal to metal contact ) in the engine compartment. Definitely from the transmission part. Not everytime, but most of the time. I'm worried it might get worse. I just serviced my car last week, around 800km. When i asked a technician to check, he refer to a supervisor or foreman and guess what? I got an answer that I felt sad. " Oh, every Alza is like that". ?? Well, nice try. 2nd, every time I bend thru a corner slowly(half turn on the steering) i.e entering a junction, u-turn etc, there's a rattling sound just underneath the steering column. I wonder why... Hope that they will come out with a solution for all those problems.

alfreddufu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #11 on: December 23, 2010, 09:09 AM »
Hi lione198,

Me too have this same problem but my just 1 week old,not yet go for service. At the moment I just try to avoid such problem by try not to do maximum turn.(I can hear clearly during parking as some time I try turn the steering when car move very slow.)

I will check with produa servise center soon once I go for the 1st service, hopefully they don't tell me the same answer as yours.

Remark: my old proton saga (19yrs old) don't have such problem,why new car have such problem ?.....can any one pls share with us.....tq.

ishakibrahim

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #12 on: March 24, 2011, 10:42 PM »
saya punya alza baru dapat dah ada prob. bila jalan lebih 60km/jam ada bunyi angin dari tingkap. makin laju makin kuat mcam tingkap terbuka le plak. dah anta n tukar seal tapi prob tetap ada cuma bunyi slow sikit. pening kpala. sebelum nie pakai wira 1.5 dah usia 13thn henjut sampai 150km/jam pun tak de bunyi angin. keta baru aduh mengecewakan.

pada alza yg guna untuk test drive seal dia bentuk lain, yg baru tukar nie sama je dgn dulu. salesman perodua pun cakap memang alza prob dia bunyi angin kat tingkap.

pening kpala. apsal masalah yg dah lapuk diaorg tak setle masa kat kilang. cari punca masalah ke, desing baru ke. mybe perodua tak boleh buat apa2 sebab terikat dengan daihatsu/toyota. R&D pun tido je agaknya.

jepun ingat kita duduk atas pokok kot, bagi kreta cabuk pun beli asalkan ada jenama.

dari segi handling wira aku lagi superb tapi tak boleh nak banding kerata dgn mpv sebab kreta cg rendah.

tapi kalu aku tengok exora dengan alza kalu langgar bonggol, exora macam stabil je, alza ada berbuai.

aku beli alza sebab harga 59k dapat auto n jimat minyak, tapi exora 59k dapat manual n basic accessories.

yg pelik apasal org selalu kutuk proton n puji perodua. pujian tak kena tempat.


tulis berjela2 pun tak boleh settle masalah keta alza aku. uuuhhhh pening

TYChong

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #13 on: March 27, 2011, 10:27 AM »
After driving my Perodua Alza for 1 year 2 months, I find that the car is noisy and the service is lousy.
I had informed the PERODUA service centres (which I would not like to reveal the names at the moment) about the loud noise when braking (even at low speed, especially reversing) about 9 months ago during the first service, till now nothing is being done.  Recently I serviced my car at another centre.  I was told that most ALZA cars are having the same problem and this problem is referred to the HQ.  I hope the HQ will not turn on a deaf ear and neglect this common but serious complain as it regards the safty of the driver and passengers.
PERODUA HQ, please wake up!

danial

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: MPV ALZA Problem
« Reply #14 on: September 13, 2011, 12:48 AM »
aku beli alza march 2011.... SE version sekali dgn bodykits + GPS .....tapi hampeh lepas 1bln pakai body kit lekang....bawak pi Perodua SC Juru habis car body depa drill hole nak bubuh screw body kit...the worst thing screw yg depa pakai tak sama dgn color body hampehhhhhh .......punya perodua.

2nd pasal GPS ...yg bagus gps perodua ni bila guna kita dpt satu lagi pree tapi bukan set cuma reflection atas cermin depan during night time..... 2nd mth  beli keta aku drive pi perlis ni ....pasal gangguan reflection atas cermin ni aku hampir2 langgar org jalan kaki pasal x napak...bila complain kat SC Juru depa kata tak boleh buat apa2. Aku buat surat kat org atas depa bagi oning macam oning rumah ikat dgn getah kat GPS tuuu tapi tak solve gak .....sedih...sedih...Yg getui2 bengang setiap kali complain depa nak salahkan vendor depa .....cisss kita ke yg pilih vendor depa tu.....depa pilih depa kena tanggungjawab.

3rd Seat leather .....2bln pakai hook out ...perodua replace new cover tapi paling sedih color tak match lak....

3minggu keta aku tersadai kat Perodua rawang nak settel semua ni ...tapi hampeh bila ambik keta semua x solve ......lagi tambah problem ada ......body scratches & macam2 lagi

Apakah ini quality local car maker? Aku 5th pakai toyota belum ni wpun service mahal tapi puas ati complain semua buat kemas...... sedih....sedihhhhhh ??? ??? ??? ??? ??? >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

« Last Edit: September 13, 2011, 12:52 AM by danial »